Blik op spiritualiteit met hier en daar een knipoog

14-12-2018

Kort na het publiceren van mijn blog met de eerste teksten kreeg ik een reactie van een goede vriend. Hij vermelde dat het beter was om mijn teksten wat in te korten en meer alinea's te gebruiken om het geheel wat overzichtelijker te maken. Veel mensen haken af bij het lezen van lange teksten.

Zeer geloofwaardig als je bekijkt wat er op een dag voorbij komt aan beeld- en leesmateriaal op social media. Er zou geen tijd meer zijn voor belangrijke dingen als je alles probeert te volgen. Scrollen is een belangrijk tijdverdrijf geworden.

Toch wil ik graag het advies van mijn vriend opvolgen, en ga ik proberen een aantal korte citaten, beweringen en verhaaltjes op papier te zetten.

SPIRITUALITEIT UIT DE OUDE DOOS
Tijdens een groepsmeditatie dwaalde mijn gedachten af naar een lang vervlogen verleden. Ik was misdienaar in een klein kerkje in Doesburg. Samen met twee maatjes elke zondag op de fiets vanuit mijn dorp waar ik opgroeide. Bij het binnen lopen zat daar steevast een oude mevrouw met een kralenketting tussen haar vingers geklemd. Haar lippen prevelden gebeden over moeder Maria en het onze Vader. Niets, zelfs niet onze uitgelaten binnenkomst scheen haar concentratie te verstoren.

Tijdens de dienst van onze oeroude pastoor, zag ik dat ze nog steeds onverstoorbaar door prevelde. Haar vingers verschoven steeds een stukje van kraal naar kraal, en haar ogen leken in een, voor ons onzichtbare, wereld te staren. De pastoor moest natuurlijk weer hoesten, omdat wij het niet konden laten teveel wierook op de gloeikooltjes te strooien.

Een diepe zucht haalt mij terug naar het heden, en ik hoor iemand zeggen: "Mijn gedachten komen niet tot rust, wat ik ook probeer". En ik denk even terug aan die oude vrouw met haar rozenkrans.

OP WEG
Rond mijn dertigste levensjaar had ik een spirituele lerares. Zij gaf samen met haar man leiding aan de Soefi gemeenschap in Arnhem, waar ik deel van uit maakte. Tijdens één van de gesprekken die ik met haar had, vertelde ze mij: "Paulus, als je een aantal dingen echt begint te begrijpen, dan ben je aardig op weg". Langzamerhand begin ik te begrijpen wat ze met "aardig op weg" bedoeld moet hebben.

SERIEUS
Het leven kan soms zwaar voelen voor hen die anderen te serieus nemen, maar ondraaglijk voor hen die zich zelf te serieus nemen.

VORMEN VAN MEDITATIE
Afwassen, strijken, stofzuigen, ramen zemen.... Dagelijkse routines kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan terugkomen bij jezelf.

SCHEPPINGSVERHAAL OF GEWOON VAN DE APEN?
Het maakt misschien niet zoveel uit waar we vandaan komen, maar dat de huidige chimpansee of gorilla ooit de nieuwe mens zal zijn, is een gedachte waar ik even aan moet wennen 😊

PRIMATEN
In de dierentuin stond ik geboeid te kijken naar een groep Bavianen. In gezamenlijk belang waren ze druk bezig elkaar te vlooien. In tegenstrijdig belang begonnen ze tegen elkaar te schreeuwen. Eén deed blijkbaar vreemd en werd uit de groep verdreven. Tegen voedertijd werden ze onrustig en humeurig. En tijdens het uitdelen van eten vielen ze over elkaar heen. Wat zijn wij dan anders. Wij hebben deze gedragingen enigszins verfijnd en noemen het intellect.

PESTEN
Mensen die het niet kunnen laten om te pesten, maken het leven van diegene die ze als mikpunt uitkiezen voor hun vermaak op sommige momenten behoorlijk moeilijk. Maar ze zijn 24 uur per dag het slachtoffer van de eigen knagende onzekerheid. Dit gedrag is niet specifiek aan kinderen toe te wijten, maar aan kleinheid van het karakter. Dit laatste is niet aan leeftijd gerelateerd. Volwassen worden kan veel levens in beslag nemen.

VERANTWOORDELIJKHEID
Als de koffers van verantwoording op jouw schouders te zwaar wegen om nog langer te dragen, is het misschien tijd om even te checken of ze wel allemaal jouw naamkaartje dragen. Iemand zijn verantwoordelijkheid laten, is hem/haar een eigen leerproces gunnen. Ondersteunen in deze is niet hetzelfde als de kar voor die ander trekken.

BURN OUT
Als de transformatie naar een nieuwe verdeling van jouw levensenergie, op basis van werkelijke prioriteit, niet goed lukt, volgt er een crisis. Dit is slechts een nieuwe kans alleen nog te investeren in mensen en zaken die werkelijk iets toevoegen aan jouw leven.

LOSLATEN
Vastzitten aan ervaringen of situaties is als stukjes van jezelf die een eigen leven leiden waarop je zelf geen invloed meer uit kunt oefenen. Hoe weet je dat je vast zit? Probeer maar eens los te laten.

ERVARING
Ervaringen kunnen zijn als kauwgum. Ondanks dat alle smaak er allang af is blijf je er op doorkauwen.

BEWUSTWORDING
Het is niet moeilijk anderen te zien, maar moeilijk jezelf in die ander te herkennen.

REINCARNATIE
Je hoeft er niet in te geloven, maar duurzaam investeren wordt wel een stuk aantrekkelijker.

Natuurlijk valt er over al deze zaken heel veel meer te zeggen, je kunt er dieper op ingaan zou je kunnen zeggen, maar dan wordt het weer ......…😊 

Liefs Paul